יום רביעי, 12 באוגוסט 2015

15 המזונות הבריאים לכליות

הדיאטנית שרה קולמן מחברת דויטה DAVITA (החברה הגדולה בארצות הברית לטיפול באנשים עם מחלת כליות כולל טיפול בדיאליזה)  מפרסמת רשימה של 15 מזונות בעלי מרכיבים התורמים לבריאות, בין היתר בזכות תכונות נוגדות חמצון חזקות. מזונות אלה יכולים להתאים גם לתפריט של אנשים עם מחלת כליות, כולל למטופלים בדיאליזה, בעיקר בזכות תכולת אשלגן נמוכה יחסית. חשוב לשלב מזונות אלה בתפריט הידידותי לכליות, בשל הסיכון המוגבר למצבים דלקתיים ומחלות לב בקרב הסובלים ממחלת כליות.
בשל מגבלת האשלגן במרבית המקרים במחלת כליות, יש נטיה להמנע כמעט לחלוטין מירקות ופירות.  בשל תרומתם התזונתית החשובה אין זה מומלץ להשמיטם לחלוטין מהתפריט.
נסו להתחיל  לשלב מזונות אלה בתפריט לאחר התייעצות לגבי הכמויות המומלצות לכם אישית עם הדיאטנית במכון הדיאליזה או במרפאה.

1 . פלפל אדום

גודל מנה

חצי כוס פלפל אדום מכילה 88 מ"ג אשלגן, 10 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה

הפלפל האדום דל באשלגן ועשיר בטעם. הוא מקור טוב לויטמין C וויטמין A, חומצה פולית, ויטמין B6 וסיבים תזונתיים. הפלפל האדום גם מכיל ליקופן, חומר נוגד חמצון שנמצא מגן מפני סוגי סרטן מסוימים.

איך לאכול?

טרי עם מטבל (גבינה למשל)  כארוחת ביניים או מנה ראשונה, כחלק מסלט חסה, ירקות, עוף או טונה. קלוי כתוספת לכריך,
קצוץ כתוספת לחביתה, ממולא עם בשר טחון, אורז או שניהם...
נסו מתכונים של פלפלים מוחמצים , קבב טונה עם פלפל אדום, סלט נבטים עם פלפלים, שקשוקה פלפלים או ביצה אפויה עם פלפל.

החמוצים של יוליאנה


2+3. כרוב וכרובית

גודל מנה

חצי כוס כרוב לבן טרי מכילה 60 מ"ג אשלגן, 9 מ"ג זרחן, 6 מ"ג נתרן.
חצי כוס כרובית מבושלת במים מכילה 88 מ"ג אשלגן, 20 מ"ג זרחן, 9 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה

ירקות ממשפחת המצליבים, העשירה בחומרים נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים המגנים מפני מחלות סרטן ולב.
הכרוב הוא מקור טוב לויטמין K, ויטמין C, חומצה פולית, ויטמין B6 וסיבים תזונתיים. דל באשלגן, ובדרך כלל גם מחירו סביר, מה שמקל על שילובו הקבוע בתפריט.
הכרובית עשירה בויטמין C, חומצה פולית וסיבים תזונתיים.

איך לאכול

כרוב: בסלטים כגון סלט קולסלאו, מאודה או מבושל כתוספת למנה עיקרית, ממולא עם אורז ו/או בשר.
כרובית: טריה בסלט או עם מטבל, מאודה או מבושלת עם תבלינים כגון כורכום או פלפל שחור, כתוספת לפסטה, או פירה כרובית כתחליף ידידותי לכליות של פירה תפוחי אדמה.
נסו מתכונים של סלט כרוב עם עוף, סלט כרוב עם אטריות, פסטה עם רוטב כרוב סגול, פיצה כרובית, כרובית להיט , סלט פסטה עם כרובית, חמוצים בסגנון סיני.


סלט פסטה וכרובית

4+5. שום ובצל

גודל מנה

1 שן שום מכילה 12 מ"ג אשלגן, 4 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.
חצי כוס בצל קצוץ מכילה 116 מ"ג אשלגן, 3 מ"ג זרחן, 3 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות

השום ידוע בין היתר כנוגד חמצון ומפחית רמות כולסטרול.
הבצל עשיר בפלבנואידים, נוגדי חמצון חזקים, וכן דל באשלגן ועשיר בכרום, מינרל בעל תפקיד באיזון משק הסוכר בגוף. 

איך לאכול?

טעמם העז של הבצל והשום הופכים אותם לתבלינים מצויינים במאכלים רבים, ומסייעים בהפחתה משמעותית בתוספת המלח כתבלין. 
שום
קנו את השום טרי, קפוא,  או באבקה. הוסיפו אותו לבשר, ירקות ופסטות.
ניתן גם לאפות אותו שלם ולמרוח על הלחם.
אבקת שום היא תחליף מצוין למלח שום ולמלח בכלל.
בצל
אכלו אותו עם...כל דבר, טרי או מבושל. נסו להשתמש בבצלים בצבעים שונים - לבן, סגול, ירוק.
טרי בכריכים או סלטים, מטוגן כתוספת לתבשילים או כטבעות בצל.
נסו מתכונים של לביבות פתיתים עם בצל,  סלט אפרסקים עם בצל, ודוגמה למתכון עם שום קציצות הטונה של זיוה.

קציצות הטונה של זיוה


6. תפוחים

אולי הפרי המסמל יותר מכל את הדיאטה המותאמת לאנשים עם מחלת כליות.

גודל מנה

תפוח בינוני לא קלוף מכיל 158 מ"ג אשלגן, 10 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות

התפוחים (מכל הצבעים!) עשירים בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון, העשויים לתרום למניעת עצירות, הורדת כולסטרול, ומניעת מחלות לב וסרטן. תכונות אלה באמת עשויות  להפחית ביקורים אצל הרופא, שלאנשים עם מחלת כליה יש די והותר מהם, כמאמר הפתגם הידוע  An apple a day keep the doctor away.

איך אוכלים

כמו שהוא... או אפוי, כרסק, כתוספת לסלטים ועוגות. 

7+8+9.  פירות יער: חמוציות, אוכמניות ופטל

גודל מנה

חצי כוס מיץ חמוציות - 22 מ"ג אשלגן, 3 מ"ג זרחן, 3 מ"ג נתרן.
חצי כוס חמוציות מיובשות - 24 מ"ג אשלגן, 5 מ"ג זרחן, 2 מ"ג נתרן.
חצי כוס אוכמניות טריות - 65 מ"ג אשלגן, 7 מ"ג זרחן, 4 מ"ג נתרן.
חצי כוס פטל טרי - 93 מ"ג אשלגן, 7 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות

החמוציות ידועות כמסייעות במניעת דלקות בדרכי השתן, בכך שהן פוגעות ביכולתם של החיידקים גורמי המחלה להידבק לדפנות דרכי השתן. באותו אופן הן מסייעות גם למניעת הידבקות חיידקים מזיקים במערכת העיכול, בין היתר החיידק הליקובקטר פילורי הגורם במרבית המקרים לכיב הקיבה (אולקוס). החמוציות גם תורמות למניעת מחלות סרטן ולב.

איך אוכלים

כמו שהן כחטיף, כתוספת לסלטים ועוגות, כמשקה.

אוכמניות ופטל עשירים גם כן במגוון חומרים נוגדי חמצון, ותורמים למניעת מחלות כגון מחלות לב וסרטן. בישראל פחות נפוצים טריים, אך ניתן להשיגם קפואים במרבית המרכולים.

פירות יער קפואים. להשיג במרכולים

10. תותים

גודל מנה

חצי כוס תותים טריים (5 יחידות) - 120 מ"ג אשלגן, 13 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות

התותים מכילים שני סוגים של נוגדי חמצון חזקים, וכן עשירים בויטמין C, מנגן וסיבים תזונתיים.

איך אוכלים

כמו שהם, או משולבים בסלטים או קינוחים.
נסו מגוון מתכונים עם תותים וחטיפי ג'לי תותים.

11. דובדבנים

גודל מנה

חצי כוס דובדבנים (10 יחידות) - 160 מ"ג אשלגן, 15 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות


עשירים בנוגדי חמצון ופיטוכימיקלים המגנים על הלב.

איך אוכלים

טריים, או משולבים במאכלי בשר או עוגות.

נסו מתכון של כיסוני דובדבנים, או עוגת היער השחור.


כיסוני דובדבנים

12. ענבים אדומים

גודל מנה

חצי כוס ענבים אדומים - 88 מ"ג אשלגן, 4 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות

ענבים אדומים מכילים מספר חומרים הקרויים פלבנואידים, והם אלה המעניקים להם את צבעם האדום. פלבנואידים מסייעים במניעת מחלות לב באמצעות הפחתת תהליכי חמצון, והפחתת היווצרות של קרישי דם. רסרבטול, פלבנואיד המצוי בענבים, מגביר גם ייצור חומר הקרוי ניטריק אוקסיד. חומר זה מרפה את השריר החלק בכלי הדם ובכך משפר את זרימת הדם בגוף.

איך אוכלים

נסו להקפיא את הענבים ולאכול אותם כחטיף או להרווית הצמאון. אפשר גם להוסיפם לסלט פירות או סלט עוף.
נסו מתכון של עוגת ענבים.

13. לבן ביצה

גודל מנה

2 לבני ביצה - 7 גרם חלבון, 108 מ"ג אשלגן, 10 מ"ג זרחן, 110 מ"ג נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות

חלבון טהור, בעל איכות גבוהה. מספק כמות גבוהה של חומצות אמינו חיונוית, עם מעט מאוד זרחן.

איך אוכלים

ניתן להשתמש בחלבוני ביצה שלמים, כאבקה או מפוסטרים.
ניתן להוסיפם לסלטים, כריכים, פשטידות, יוגורטים  ושייקים.

בבלוג מגוון רב של מתכונים עם ביצים. ראו למשל מידע נוסף על ביצים כולל מתכון לפריטטה.

14. דגים

דגים מכילים חלבון באיכות גבוהה, וחלק מהדגים מכילים גם חומצות שומן מסוג אומגה 3. חומצות אלה הן בעלות תכונות אנטי דלקתיות, המגנות מפני מחלות סרטן ולב, ועוזרות בשיפור פרופיל השומנים בדם.
הדגים עשירים מאידך בזרחן ואשלגן, לכן יש לשלבם בתפריט הידידותי לכליות במתינות.
גודל המנה ייקבע בין היתר על פי הצורך בתפריט דל חלבון או רב חלבון, על פי השלב של מחלת הכליות.
דגים עשירים באומגה 3 ודלים (יחסית) בזרחן הם בקלה, טונה במים, סול והליבוט. למידע נוסף קראו בתזונתון על דגים ובמאמר אוכלים דגים ולא דואגים. מתכוני דגים תוכלו למצוא גם כאן בין מגוון מתכונים לשבועות.

15. שמן זית

גודל מנה

כף שמן זית  - אינה מכילה אשלגן, זרחן או נתרן.

רכיבי תזונה ותכונות מועילות

שמן זית הוא מקור מעולה לחומצה אולאית, חומצת שומן בעלת תכונות אנטי דלקתיות. שמן הזית עשיר גם בפוליפנולים וחומרים נוגדי חמצון. קנו שמן זית כתית או כתית מעולה, לתכולה מקסימלית של רכיבים אלה.

איך אוכלים

נראה שאין צורך ללמד את תושבי המזה"ת איך אוכלים שמן זית... ובכל זאת, השתמשו בו לרטבים לסלט, לתבשילים ובצקים, לטיגון קל, לניגוב עם פיתה או לחם, לירקות בתחמיץ וסתם כך ...

לסיכום, התייעצו עם הדיאטנית כיצד לשלב מזונות אלה בתפריטכם. הבשורות הטובות: כל המזונות ברשימה בריאים גם לכל המשפחה, אז אל תהססו לצרף אותם לרשימת הקניות של הבית. בנוסף למתכונים שהוזכרו כאן תוכלו למצוא בבלוג עוד מתכונים רבים עם מזונות אלה, אז גילשו ובשלו להנאתכם...

בתאבון :)

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה