יום ראשון, 22 בדצמבר 2013

תפוז? קליפות תפוז! על פירות הדר בכלל, וקליפות תפוז בפרט

פירות ההדר, הפירות העיקריים של עונת החורף, ידועים בתכולת האשלגן הגבוהה שבהם. אין זה אומר שאסור לצרוך מהם חלילה, אך יש להגביל את הכמות היומית. לא כל פירות ההדר עשירים באשלגן באותה המידה, למשל יוצא דופן הלימון שאינו כה עשיר, לחובבי הלימון (ולא רק בתה).
להלן מפורטים ערכי האשלגן של פירות ההדר הנפוצים:

ערכי אשלגן של פירות הדר

לימון, 1 יחידה, 120 מ"ג אשלגן
תפוז, 1 יחידה, 240 מ"ג אשלגן
אשכולית, חצי יחידה, 170 מ"ג אשלגן
קלמנטינה, 1 יחידה, 160 מ"ג אשלגן
פומלה, שליש יחידה, 190 מ"ג אשלגן
פומלית, חצי יחידה, 200 מ"ג אשלגן

מנת פרי ממוצעת מומלצת מכילה 150-200 מ"ג אשלגן, לכן יש לשים לב לכמויות שאוכלים מפירות ההדר, ולשלבם בתפריט בתבונה.

מיצי פרי

רבים אוהבים לסחוט פירות הדר למיץ. מבחינה תזונתית אין זו פעולה כה רצויה בדרך כלל מכמה סיבות:
האשלגן: בכוס מיץ תפוזים יש מיץ משנים שלושה תפוזים, וכך קופצת כמות האשלגן לרמות שאינן רצויות.
הסוכר: בדומה לאשלגן, כאשר סוחטים כוס מיץ מקבלים את כמות הסוכר של 2-3 תפוזים, מה שופך אותה לעתירת סוכר, דבר משמעותי במיוחד לאנשים עם סוכרת, כבד שומני או רמות גבוהות של שומנים בדם. גם ספיגת הסוכר לדם מהירה יותר ממיץ מאשר מהפרי השלם.
הסיבים: בעוד המיץ נאגר בכוס, הולכים (כמעט) כל הסיבים של הפרי לפח. לא חבל?? הסיבים חשובים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולתחזוקה שוטפת של אוכלוסיית החיידקים הטובים שבה, התורמת לבריאות תקינה במישורים רבים.
הנוזלים: למוגבלים בנוזלים, כוס מיץ מכילה יותר נוזלים מאשר הפרי השלם.

לסיכום -  אם ממש רוצים מיץ, יש להכינו ממנת פרי אחת, ולא למלא כוס!

כמה מלים על אשכולית

רבים אוהבים לאכול אשכוליות, ולא תמיד מהסיבות הנכונות.. להלן שני מיתוסים ואזהרה שחשוב לדעת על הפרי העסיסי הזה:
מיתוס 1 - אשכולית אינה מתוקה, לכן אין בה סוכר - לא נכון! באשכולית יש סוכר כמו בכל פרי אחר, טעמה המריר חמצמץ נובע מהמצאות חומצות הגורמות לטעם זה בפרי, הממסך על טעמו של הסוכר.
מיתוס 2 - אשכולית תורמת להרזיה - לא נכון! צריכה מרובה של אשכוליות תתרום להשמנה דווקא, עקב תכולת הסוכר שבה (ראה סעיף 1).
אזהרה: לנוטלים תרופות מסויימות כגון תרופות ליתר שומנים בדם או חלק מהתרופות ליתר לחץ דם: באשכולית קיים חומר הגורם לעיכוב הפירוק של תרופות אלה, ואכילת אשכולית עלולה לגרום לפעילות יתר של התרופות ולגרום לרעילות. יש לקרוא את העלון לצרכן של כל תרופה שנוטלים, ולהתייעץ עם הרוקח או הרופא, על מנת לוודא אם היא שייכת לתרופות המושפעות על ידי האשכולית. תפוזים אינם מכילים חומר זה, ולכן אינם משפיעים על פירוק התרופות. פומלה ופומלית מכילות את אותם חומרים, אך פחות נחקרו לגבי השפעתם על פירוק תרופות. לנוקטים משנה זהירות עדיף להמנע גם מהם.
יש לציין שהשפעת החומרים המעכבים באשכולית נמשכת 24 שעות, ולכן אין די בהפסקה של מספר שעות בין אכילת האשכולית לנטילת התרופה, ורצוי להמנע ממנה לגמרי. למידע נוסף בנושא מאתר הכללית .


ואם לא מרבים בתפוזים, מה דעתכם על הקליפות?

קליפות של 3 תפוזים מכילות אשלגן כמו תפוז אחד, והן עשירות בסיבים תזונתיים. למה לא להכין קליפות תפוזים מסוכרות בבית לנשנוש דל אשלגן? מה גם שכפי שתראו בהוראות ההכנה, הכנת הקליפות דורשת השריה שלהן, החלפת המים והרתחה במים, 3 פעולות המביאות ליציאת אשלגן מהמזון, כך שסביר להניח שכמות האשלגן במאכל הסופי אף נמוכה מהמחושב כאן (ואינו לוקח בחשבון את האובדן בהכנה).

קליפות תפוז מסוכרות. תמונה Sally Crossthwaite


קליפות תפוזים בסוכר

מתכון של מאיה מרום מהעיתון ידיעות אחרונות


לנשנוש במקום פרי אחר, או להוספה למאכלים שונים כגון מאפינס, עוגות, עוגיות או פנקייק, ואפילו לסלט חסה!

המצרכים (8 מנות)

4 תפוזים
1.5 כוסות סוכר


הוראות הכנה

מקלפים את התפוזים, ופורסים את הקליפה לרצועות דקות.
שמים את הרצועות בקערה  ומכסים במים
משרים למשך 24 שעות (להוצאת המרירות).
מחליפים מים כל שעתיים, או לפחות 3 פעמים במהלך 24 שעות.
מערבבים בסיר את הסוכר עם 3 כוסות מים, ומביאים לרתיחה.
מנמיכים את האש ומוסיפים את קליפות התפוזים.
מבשלים 40-50 דקות עד שהקליפות מתרככות והנוזל הופך לסירופ.
מסננים את הקליפות ומייבשים על מגש.
את הסירופ שנשאר שומרים במקרר ומשתמשים לפנקייק או לעוגה.

הסירופ מכיל את מרבית הסוכר שבמתכון, וכן אשלגן שיצא מקליפות התפוזים, לכן יש להשתמש בו במתינות, במיוחד אנשים עם סוכרת.

ערך תזונתי למנה (קליפה מחצי תפוז)

60 קלוריות, 15 גרם פחמימות, מתוכן 2 גרם סיבים תזונתיים 4 מ"ג זרחן, 43 מ"ג אשלגן. כמויות החלבון, השומן והנתרן זניחות.
זהו למעשה תחליף למנת פרי דלה באשלגן, מתאים גם לאנשים עם סוכרת כתחליף למנת פרי.

בתאבון!!



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה