יום שבת, 29 בספטמבר 2012

סוד כמוס בחומוס


ממרח חומוס רגיל אינו מומלץ  בכמות גדולה לאנשים עם מחלת כליה. הסיבה לכך היא תכולת האשלגן, הזרחן והמלח שבו. לפניכם מתכון מיוחד לחומוס ידידותי יותר לכליה, מתוך ספר בישול מזרח תיכוני  לאנשים עם מחלת כליה, באדיבות הדיאטנית לאה כהן מחברת הכליה בירושלים. ה"מרכיב הסודי" בממרח החומוס שלהלן הוא תוספת אורז מבושל במקום מחצית מכמות החומוס שבמתכון הרגיל. האורז הינו דל באשלגן וזרחן, וכך מתקבלת תוצאה מתאימה יותר לדיאטה שדלה במרכיבים אלה.

שימו לב, גם כאן הצריכה אינה בלתי מוגבלת! המנה המומלצת: כ -  4 כפות שטוחות. התייעצו עם הדיאטנית לגבי כמות החומוס המומלצת לכם.
חומוס ידידותי לכליה

המצרכים (6 מנות):

3 כפות טחינה גולמית

5 כפות מים

6 כפות מיץ לימון

כוס גרגרי חומוס מבושלים (אפשר קפואים),או 3/4 גביע גרגרי חומוס מבושלים וטחונים ללא תוספות של "יכין"

1 כוס אורז לבן מבושל (1/3 כוס אורז יבש)

2 שיני שום כתושות

להגשה:

כף פטרוזיליה קצוצה

4 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

מבשלים את גרגרי החומוס עד שיתרככו. אם משתמשים בחומוס המוכן של "יכין" עוברים לשלב הבא.

מבשלים את האורז לפי ההנחיות על השקית, אך מוסיפים עוד כרבע כוס מים, לקבלת אורז רך מהרגיל (יש להאריך גם את משך הבישול במספר דקות).

טוחנים את החומוס, האורז והשום במעבד מזון. אם העיסה סמיכה מדי מוסיפים מעט מים לפי הצורך.

בקערה נפרדת שמים את הטחינה הגולמית, ומוסיפים  בהדרגה את המים תוך ערבוב. לאחר מכן מוסיפים בהדרגה את מיץ הלימון.

מוסיפים את הטחינה לתערובת החומוס ומערבבים היטב.

להגשה:

משטחים את החומוס על גבי צלחת, ומפזרים מעליו את הפטרוזיליה והשמן.

ערכים תזונתיים למנה – 4 כפות שטוחות:

185 קלוריות, 5 גרם חלבון, 15 גרם פחמימות, 12 גרם שומן, 108 מ"ג אשלגן, 99 מ"ג זרחן, 19 מ"ג נתרן.

לאנשים עם סוכרת: כל מנת חומוס מהווה תחליף לפרוסת לחם אחת (15 גרם לסופרים פחמימות).

כריך עם פסטרמה, חומוס ומלפפון חמוץ: למי שרוצה ליהנות מהכריך הטעים הזה, וגם לא להעמיס עודפי מלח, זרחן ואשלגן על כליותיו, מומלץ להשתמש במלפפון החמוץ, הפסטרמה והחומוס שהוכנו על פי המתכונים וההנחיות שהובאו כאן ובפוסטים הקודמים. גם אם מחליפים רק חלק מהרכיבים, הכריך יהיה בריא יותר. ובפעם הבאה נשלים את המלאכה עם טיפים והמלצות לבחירת הלחם המתאים ביותר, ליצירת הכריך המושלם. בתאבון!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה